Het fasciale systeem bouwt een 3-dimensionale continuïteit van zacht collageen weefsel, los en stevig bindweefsel welke het lichaam doordringt en zorgt dat alle lichaamssystemen kunnen opereren in een geïntegreerde manier. ~ Zugel. M. 2018

De fascia is het bindweefsel dat niet alleen onder de huid van het paard zit maar ook door alle spieren en organen. Het zorgt ervoor dat alles in het lichaam verbonden is met elkaar en ook dat bijvoorbeeld de spieren langs elkaar heen kunnen glijden.

Fascia bestaat voor 70% uit vocht (body fluid) en de vezels collageen en elastine. De samenstelling onderling verschilt per locatie in het lichaam.

Fascia uitvergroot

Wat is een blokkade fasciaal gezien?

Je kan het vergelijken met een jas, wat zal er gebeuren wanneer er een verstrakking in de jas zit?

Dit kan dan direct of indirect een beperking op leveren in de beweging van het paard. Dit is vaak niet alleen te zien in beweging maar ook in stand kunnen we diverse verschillen zien na een behandeling.

Fasciaal weefsel dat niet meer glijd en dus verkleefd raakt. Dit kan komen door spanning/blokkades of trauma. Het droogt dan uit zoals een spons.

vrije vertaling van:

The fascial system builds a three-dimensional continuum of soft, collagen containing, loose and dense fibrous connective tissue that permeates the body and enables all body systems to operate in an integrated manner. Zugel. M. 2018